keskiviikkona, marraskuuta 29, 2006

Historiantekijä


Tämä tuskin lakanapyykille matkalla oleva kyrios oli pienikokoinen, mutta kaunis, harvahampainen tosin, mutta rinnassaan Otavan tähtikuviota muistuttava syntymämerkki. Hänen lempilauseensa oli festina lente, kiiruhda hitaasti. Näin kertoo Suetonius.
Alunperin hän oli nimeltään Octavius, mutta voitettuaan Kleopatran ja tämän rakastajan Antoniuksen Aktionin meritaistelussa 31 eKr. hän sai arvonimekseen Augustus, joka tarkoittaa korkeaa ja majesteetillista. Kutsuttiin häntä myös nimillä princeps senatus, senaatin ensimmäinen ja imperator, ylipäällikkö, käskijä.
Hänen pyrkimyksensä oli esiintyä rauhan ruhtinaana, hänen aikanaan aloitettiin Paxin kultti. Tosiasiassa hänen hallituskautensa oli kuitenkin sotaisa: hän levitti demokratiaa ja rauhaa kuten sittemmät aatekumppaninsa lännessä.
Hän rakennutti Roomaan vesijohdot, 20 metriä korkeita seitsenkerroksisia rakennuksia, kaksi teatteria, tekojärven meritaistelunäytöksiä varten, tieverkoston, jonka keskustaulu sijaitsi Forum Romanumilla. Rauhan ja viemärien rahoittamisen seurauksena hän pääsi historiaan eli jouluevankeliumiin, jossa hänestä todetaan: Factum est autem, in diebus illis exiit edictum a Caesare Augusto, ut describeretur universus orbis
Hänen sotaisuutensa ja epäinhimillisyytensä oli niin suuri, että hän menetti yöunensa. Unettomina öinään hän kuunteli tarinankertojia, joita mesenaatti Gaius Clinius Maecenas toimitti hänen luoksensa.
Maecenaan kirjallisen piirin kuuluisimmat nimet olivat Vergilius ja Horatius.
Publius Vergilius Maro, Rooman suurin runoilija, oli vielä keskiajalla kunnioitettu, mm. Danten oppaana Divina Commediassa. Hän on ollut kristityille mieleen, koska kirjoitti runossaan, että on syntyvä lapsi, joka lahjoittaa maailmalle rauhan ja hallitsee sitä esi-isien hengessä. Pääteos on Aeneis. Aeneis on Afroditen ja troialaisen Ankhiseen poika, joka Troian kukistuessa pakeni laivoilla Pallas Athenen kuvaa kantaen läntiseen maahan perustaakseen Troiaakin mahtavamman kaupungin. Monien seikkailujen jälkeen Aeneis saapuu Tiber-joen läheisyydessä sijaitsevaan Latiumin maakuntaan, jonka kuningas Latinus antaa hänelle kruununperimysoikeudet. Miltei yhtä kuuluisa on Georgica, maanviljelystä koskeva runosikermä.
Quintus Horatius Flaccus oli pieni pyöreä mies, joka luonnehti itseään lihavaksi ja kiiltäväksi possuksi Epikuroksen laumassa. Tärkein teos on De arte poetica.
Sanonnoiksi jäivät: Varium et mutabile semper femina = vaihtelevainen ja oikullinen on nainen, Mirabile dictu = ihmeellistä sanoa (Vergilius) sekä Aurea mediocritas = kultainen keskitie, Nuda veritas = alaston totuus ja Vestigia terrent = jäljet pelottavat (Horatius). Kuuluisimmaksi muodostui kuitenkin Vergiliuksen labor omnia vincit = työ voittaa kaiken, jota toisteltiin Kolmannessa Roomassa1940-luvulla.
Tämä on järjestyksessä 100. blogi katkeamattomasta kynästä. Juhlan kunniaksi päätin julkaista ylläolevan katsauksen maailmanhistoriaan. Kirjattakoon muistoksi, että käyntejä profiilissa on n. 800. Päämäärä, 105 blogia putkeen, alkaa jo häämöttää.