maanantaina, lokakuuta 30, 2006

Istuu kuin maanantai

Jos jollakulla on huono auto, on se epäilemättä maanantaikappale. Ja jos jonkun sanotaan istuvan kuin maanantai, merkitsee se toimetonna olemista.
Kauppojen jatkuvan aukiolon ja liiketointen vuorokaudettomuuden seurauksena vanhat sanonnat ovat ehkä jonkin verran anakronistisia suhteessa aikaamme, joka kehittyy koko ajan kuin maanantaimorsian.
Sanontojen tausta lienee siinä, että ennenaikaan maailmassa oli joillakin tapana juhlia viikonloppuna rutkasti ja palata maanantaina verstaalle vapajavin käsin. Istuu kuin maanantai oli sitä, että tuli käydä jakkaralle ja pyyhkiä hikeä otsalta, puhaltaa hiukkasen.
Maanantailla on kuitenkin vieläkin huikeampi kulttuurihistoriansa, sillä vanhassa juutalaisuudessa se on paastopäivä.
Kristinuskossa maanantai seuraa ylösnousemuksen sunnuntaita, jonka jälkeen uuteen verrantoon asemoidut Israelin miehet eivät voi kuin seistä toljottaa ja tehdä sekundaa. Mitäs siinä tuijotatte, kysyy enkeli, joka ja jonka kaltaiset ovat itäisessä kristinuskossa maanantain aihe.
Pidetään sitä Pyhän Kolminaisuuden päivänäkin. Jos istut kuin maanantai, niin aattelepa ite:
Jos A on B niin A joko on B tai A on yksi ja sama joka myös B on, vaikka A ei olekaan B asian ensimmäisessä merkityksessä. Niinpä A on myös C, mutta kuitenkin niin että A on yksi ja sama joka myös C on.
Ovella kävi joskus jehovantodistajia, jotka sanoivat, että teillä on tällainen usko ja näyttivät kolmea samannäköistä veistosta. Sanoin, että eihän tuo pidä paikkaansa, koska se on triteismiä. Kristinuskossa uskotaan triniteettiin eli kolminaisuuteen, jonka mukaan Isällä, Pojalla ja Pyhällä Hengellä on sama jumalallinen substanssi, mutta ovat eri persoonia.
Keskusteltiin siinä hieman Uuden maailman käännöksen ja Nestlen kreikankielisen tekstin eroista, muun muassa logoksen kirjoittamisesta pienellä ja isolla sekä heprean ihw:n oikeasta lukutavasta.
Aihe vaihtui koko ajan ja tuli sparraajan tunnelma.
Muutaman viikon päästä tulivat uudelleen Luterilaisen kirkon tunnustuskirjat käsissä. En ollut kotona. Tästäkös ilahtuivat oven avanneelle rouvalle. Kysyivät, että onkos tämä koskaan miettinyt mitään, esimerkiksi maailman syntyä ja kehitystä. Tähän totesi olevansa eläintieteen maisteri.
Kaiketi sielujen kalastajallakin voi olla maanantaipäivä, ainakin materiaalinaan maanantaipäivänä tuotettuja ruukkuja, joista ei valaja valmista.