sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Sana sunnuntaiksi II

Yhteisvastuukeräyksen merkittävimmät keräystuotot tulevat yleensä nälkämaan pienistä seurakunnista. Tämä on kiinnostava asia ja tieto, johon niin sanotun sosiaalisen pääoman tutkijoiden kannattaisi kiinnittää huomiota ja tutkia, mistä asiassa on kysymys ja mistä se johtuu.
Asia pakottautui muistista tietoiseen mieleen lukiessa tälle sunnuntaille määrättyä evankeliumitekstiä, jonka aiheena on lesken ropo. Leski antoi köyhäin keräykseen pari kolikkoa, paljon vähemmän kuin rikkaat. Pari kolikkoa oli kuitenkin kaikki, mitä leski tarvitsi elääkseen. Näin hän antoikin paljon enemmän kuin muut, kaikkensa, itsensä.
Tämä olisi yhtä hyvin sosiaalisen pääoman tutkijoille pala purtavaksi.
Se kun alkaa, vanhetessa, tuntua, että ovatko ylläsanotut asiat jo toista maailmaa, joka oli ja meni.
Toivottavasti tunne on vain vanhentumisen harhaa ja elämänpiirin sulkeutumisesta johtuva väärinkäsitys. Aristoteleskin kun opetti, että vanhat ovat pettyneitä, katkeria ja epäluuloisia eivätkä usko mihinkään, koska heidät on petetty niin monta kertaa. Nuoret, puolestaan, pitävät nauramisesta ja seurasta, luottavat elämään eivätkä laskelmoi. Tällaisia tyypityksiä on teoksessa Retoriikka.
Ehkä kaikkensa antaminen on oikeaa nuoruutta, mitä meikäläiset harmaapäät eivät ikäsyistä johtuen saavuta. On olemassa nuoruuteen liittyvä nykyisessa kulttuurissa vallitseva suuntaus, joka tahtoo irrota kaupallisesta kulttuurista ja korostaa lahjan merkitystä. Risto Saarinen on kirjoittanut siitä viime aikoina laajemmin. Jean-Luc Marion, joka on Ricoeurin seuraaja, joka oli Tillichin seuraaja Chicagossa, on tuonut aihetta eri yhteyksissä esille. Itsekkyyden valtakunnista irtautuminen tapahtuu juuri lahjan käsitteen avulla. Saat ilmaiseksi! Ole hyvä! Hakkerietiikka rulaa!
Tämäkin blogi on ilmainen. Se antaa ainakin kirjoittajalleen mielekkyyttä olemiseen. Jos siitä puuttuisi vapaaehtoisuus ja sillä olisi hinta, se olisi silkka katkera elinkeinonharjoittamisen muoto. Hyvä mieli, se että sitä viitsii kirjoittaa, johtuu puhtaasti siitä, että se on lahja. Se on kaikki mitä kirjoitan, ropo mieheltä, jonka Pegasos kauan sitten heitti selästään.