sunnuntaina, syyskuuta 24, 2006

Myytti myyttiä keinuttaa

Suuren teologiaviikon blogi määräytyy Matteuksen evankeliumin 6. luvun sanoista, joissa myytti myyttiä keinuttaa.
Niiden valossa, myytin valossa, näiden eksistentiaalisten kysymysten pohdinta kertoo, ettei pidä niin vain helposti uskoa, että create your own blog - free olisi millään muotoa totta.
Jos kuvittelet olevasi omillasi, niin muista kuitenkin: älä kerää aarteita maan päälle. Täällä tekevät koi ja ruoste tuhojaan ja varkaat murtautuvat sisään ja varastavat. Ne varkaat, jotka ovat tulleet yöllä ajatuksiin ja osoittavat, ettet pärjää omillasi. Ajatuksesi eivät ole omiasi, vaan koin ja ruosteen raiskaamaa perinnettä, jota et tunne ja joka siksi sinut pettää.
Jos kuvittelet oivaltaneesi, missä olemme ja olet, niin muista kuitenkin: Jos silmäsi ovat huonot, niin koko ruumiisi on pimeä. Jos siis se valo, joka sinussa on, on pimeyttä, millainen onkaan pimeys!
Jos luulet, että kaikki totuus on vain menneisyydestä tulevia ja toisensa kumoavia viestejä meistä ja sinusta itsestäsi ja koetat tulla näiden viestien kanssa muka järkevästi toimeen, niin muista kuitenkin: Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista. Te ette voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa.
Mäkkäriteologia ja viehättävä illallinen eltaantuvat hetkessä. Niiden vaihtoehto on enkelten leipä, jonka totuus ei ole on our own but out there, tuolla jossain.
Niin keinuttaa myytti myyttiä ja puhkaisee maailmaan aukon, josta selitykset hävivät kuin likavesi viemäristä.